. Всесвітній День вишиванки у Центрі розвитку дитини - 19 Травня 2017 - "Центр розвитку дитини" м. Славутич
"Центр розвитку дитини" м.Славутича
Неділя, 28.04.2024, 21:33
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Тримаємо зв'язок
Електронна скринька:
crd2003@ukr.net
Контактні телефони:
(04579)2-83-44 – директор
(04579)2-82-85– вихователь-методист
(04579)2-83-36 – медичний кабінет
Адреса сайту: slavcrd.at.ua

Web-методкабінет


Головна » 2017 » Травень » 19 » Всесвітній День вишиванки у Центрі розвитку дитини
06:27
Всесвітній День вишиванки у Центрі розвитку дитини

Традиційно День вишиванки святкують у третій четвер травня. Цього року – 18 травня. Фото.

Історія свята розпочинається  ще 3 2006 року за ініціативи Лесі Воронюк. З кожним роком День вишиванки набуває все більшого розмаху і все більше людей задаються питанням де можна купити вишиванку. 

Чи знаєте ви, що існує легенда про вишиванку? Ще за давніх часів був на землі страшний час, люди масово помирали, не знаючи від чого. До однієї жінки прийшла старенька бабця. Розповіла, що для того, щоб зберегти життя її донечки потрібно вишивати червоні та чорні хрести на сорочці. Тільки наказала нікому про то не говорити, бо її дитина помре. Жінка так  і зробила. Дівчинка одужала. Але інші діти продовжували помирати. Жінка не могла на це дивитися і почала всім розповідати аби матері вишивали сорочки. Та вони їй не вірили. Тоді жінка зірвала вишиванку зі своєї доньки і та одразу померла. Мати біля неї з горя теж впала мертвою. З того часу почали люди ходити у вишиванках і невідома хвороба відступила. Звичайно, це тільки легенда. Але візерунки на вишиванках дійсно мають своє сакральне значення. При виборі чи пошитті  вишиванки не лише як модного вбрання, а насамперед, як оберегу, потрібно враховувати значення графічних малюнків.

Вишиванка для дівчаток зазвичай має зображення квітів:  троянди, пуп’янки, маки. Це все символи плідності, які мають бути вишиті червоним кольором.

Вишиванка для хлопчиків прикрашається листям дуба і калини. Перше є символом мужності та сили, а калина символізує дерево роду.

Як на дівчачих, так і хлопчачих сорочках присутні геометричні орнаменти: трикутники, ромби, зиґзаґи, лінії, хрестики тощо.

Окрім орнаменту, значення має і колір вишивки. Червоний символізує вогонь, життєву енергію. Зелений – це природа, рослинність та розвиток. Чорний – земля. Жовтий – сонце, енергія тепла. Синій – це небо та вода. Білий – чистота, невинність.

Таким чином, знаючи символізм самих орнаментів та кольорів можна підібрати справжній оберіг для свого малюка. Звичайно, енергетично потужною може вважатися лише вишиванка ручної роботи, яку вишила близька людина дитини. Вишиваючи, можна «зашити» в сорочку і гарні думки про майбутнє дитини, про її здоров’я і щасливу долю. Саме тому я раджу або вишивати близьким родичам, або купувати сорочку із машинною вишивкою. До речі, вишивання – це гарній засіб для релаксації та заспокоєння. Малюки швидко ростуть і для того, щоб саме вишитий орнамент прослужив довше, краще робити нашивку, чи купувати вже готовий виріб із нашивкою, яку згодом можна буде перенести на іншу сорочку.

Вбирайтеся у вишиванки, і не лише 19 травня та пам’ятайте свій генетичний код!

 

Переглядів: 386 | Додав: Тatyana | Теги: освітня діяльність | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 Ludmila  
0
salute2  salute1

1 штв  
0
salute  love

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Форма входу

Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі сайту
Управління освіти і науки Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області
ЗДО № 1 "Калинка"
ЗДО № 4 "Марите"
ЗДО № 5 "Джерельце"
ЗДО № 6 "Крунк"
ЗДО № 8 "Теремок"

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сайт ДНЗ "Центр розвитку дитини" © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz