. Новації у початковій школі - 26 Серпня 2016 - "Центр розвитку дитини" м. Славутич
"Центр розвитку дитини" м.Славутича
Субота, 27.04.2024, 20:53
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Тримаємо зв'язок
Електронна скринька:
crd2003@ukr.net
Контактні телефони:
(04579)2-83-44 – директор
(04579)2-82-85– вихователь-методист
(04579)2-83-36 – медичний кабінет
Адреса сайту: slavcrd.at.ua

Web-методкабінет


Головна » 2016 » Серпень » 26 » Новації у початковій школі
09:47
Новації у початковій школі

Із 1 вересня на вчителів та учнів початкової школи очікує низка нововведень. Як запевняють у МОН, орієнтовні вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів 1-4-х класів та методичні рекомендації до оновлених програм початкової школи стали значно демократичнішими.
Розглянемо основні нововведення:
Наказом Міністерства освіти і науки України «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 21.08.2013 № 1222» від 19.08.2016 № 1009 затверджено орієнтовні вимоги до контролю й оцінювання навчальних досягнень учнів 1-4-х класів та методичні рекомендації до оновлених програм початкової школи.
Сторінка "Нормативно-правова база на веб-сайті ММЦ. 
Відтепер оцінювання — це конфіденційна інформація, яка стосується лише вчителя, дитини та її батьків. Тобто навчальні досягнення учнів не будуть публічно озвучувати на батьківських зборах чи розміщувати на стендах у вигляді різноманітних рейтингів.
Скасовано оцінювання каліграфії. Єдиною вимогою залишається охайність і розбірливість письма.
Учням більше не будуть знижувати оцінки за «неправильний» відступ кількості клітинок та рядків. Окрім цього, вилучено вимоги та критерії щодо підписання зошитів та щомісячну оцінку за ведення зошитів.
«Вчитель має навчити дітей культури письма і правил оформлення робіт, але кількість клітинок і форму підписання зошитів не повинно регламентувати Міністерство освіти і науки», — зазначила головний спеціаліст департаменту загальної середньої освіти МОН Алевтина Лотоцька.
Обмежено віднині й обсяг домашніх завдань. Так, для першокласників домашніх завдань не буде зовсім. Для решти класів завдання слід пропонувати в такому обсязі: у 2-му класі — не більше, ніж дитина може виконати самостійно за 45 хв.; у 3-му класі — за 1 год. 10 хв.; у 4-му класі — за 1 год. 30 хв. Окрім цього, вчителі не задаватимуть учням домашні завдання на вихідні, святкові та канікулярні дні. У методичних рекомендаціях наголошено на неприпустимості перевантаження учнів завданнями, які містяться у додаткових посібниках, зошитах із друкованою основою тощо. 
Нагадано, що оцінювання в 1-му класі немає. Успішність учнів 2-го класу також можна не оцінювати. Рішення про це приймає педагогічна рада школи. До предметів, засвоєння яких не оцінюється за бальною системою протягом усього навчання учнів у початковій школі, додано «Трудове навчання» та «Я у світі». Тобто загалом за бальною системою в 1-4-х класах не оцінюються такі предмети, як: «Інформатика», «Музичне мистецтво», «Образотворче мистецтво», інтегрований курс «Мистецтво», «Основи здоров’я», «Фізична культура», «Я у світі» та «Трудове навчання».
Для полегшення вчителям роботи за новими програмами у методичних рекомендаціях детально розписано методичні підходи, які доцільно використовувати, наведено приклади інтерактивної роботи та компетентнісно орієнтованих завдань.
Для зниження психологічного напруження у першокласників, за рішенням учителя, рекомендовано користуватися простим олівцем до часу сформування в учнів навички письма. На розсуд учителя допускається виправлення або гумкою, або закресленням. Час і етап переходу на кулькову ручку визначає сам учитель, індивідуально для кожної дитини. Учителям також не рекомендують користуватися червоною ручкою під час перевірки письмових робіт  у період адаптації учнів (1-й клас). Колір ручки для виставлення оцінок в зошитах і щоденниках вчитель може вибирати самостійно.
Із ключовими тезами нових орієнтовних вимог до оцінювання навчальних досягнень учнів 1-4-х класів та методичних рекомендацій до оновлених програм початкової школи можна ознайомитись на сайті МОН.
За матеріалами Міністерства освіти і науки України

Джерело

 

Переглядів: 447 | Додав: Тatyana | Теги: методична панорама | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Форма входу

Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі сайту
Управління освіти і науки Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області
ЗДО № 1 "Калинка"
ЗДО № 4 "Марите"
ЗДО № 5 "Джерельце"
ЗДО № 6 "Крунк"
ЗДО № 8 "Теремок"

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сайт ДНЗ "Центр розвитку дитини" © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz