Якось так сталося, що кожного року першою ознакою наближення свята для нас стають мандарини. Вони з’являються в усіх магазинах, ваблять нас яскравою шкіркою і шаленим ароматом. Але варто спробувати одну мандаринку, як весь пакет умить порожніє. Чому так трапляється?
Спершу з’ясуймо, що таке «мандарини».
«Мандарин» – це плід цитрусового чагарнику. Але не все, що продається у наших супермаркетах, це мандарини. Здебільшого це гібриди:
- Мандарин + грейпфрут = танжерин (більш дрібний апельсин, легко чиститься )
- Мандарин + апельсин = тангора (яскраво-помаранчева м’якоть, солодкий смак, плеската форма)
- Мандарин + дикий лимон = цітрандарин (кислуватий смак)
- Мандарин (сацумскій) + ічанг = ічандарин (теж кислий, але маленьких розмірів)
- Мандарин + кумкват = каламондін (дуже дрібні мандарини)
- Мандарин + апельсин-корольок = клементин (дуже солодкі. Найпоширеніші)
Чому ж багато хто з нас так любить цитрусові? Відповідь проста: вони дуже корисні, тому організм і вимагає!
Корисні властивості:
- Джерело вітаміну С, а також магнію.
- Хороший засіб від набряків.
- Знижують рівень цукру в крові – корисні при діабеті.
- Ефірна олія цього цитрусового піднімає настрій.
- Це натуральні ліки від жару.
- Покращують обмінні процеси в організмі й апетит.
- При застуді відвари зі шкірки мандаринів позитивно впливають на відхаркувальні процеси.
- Із косметичною метою плоди можна застосовувати при шкірних захворюваннях.
Але слід пам’ятати, що є винятки з правил. Наприклад, вагітним можна з’їдати лише 1-2 мандаринки на день, а якщо більше – це стане причиною діатезу у майбутнього чада. А ще вживання цих фруктів у значних кількостях небажане тим, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит у стадії загострення, виразка, коліт і т.д.)
Цікаво: в 1 кілограмі цих фруктів – 380 калорій (тобто приблизно 38 калорій в 1 мандаринці), тому мандаринові дієти стають дедалі популярнішими.
За матеріалами mif-facts.com.ua |