. Енергозберігаючі лампи: всі «за» і «проти» - 11 Листопада 2016 - "Центр розвитку дитини" м. Славутич
"Центр розвитку дитини" м.Славутича
П`ятниця, 03.05.2024, 08:30
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Тримаємо зв'язок
Електронна скринька:
crd2003@ukr.net
Контактні телефони:
(04579)2-83-44 – директор
(04579)2-82-85– вихователь-методист
(04579)2-83-36 – медичний кабінет
Адреса сайту: slavcrd.at.ua

Web-методкабінет


Головна » 2016 » Листопад » 11 » Енергозберігаючі лампи: всі «за» і «проти»
11:28
Енергозберігаючі лампи: всі «за» і «проти»

10 листопада у дошкільному навчальному закладі "Центр розвитку дитини" в рамках виконання Плану заходів тижня енергоефективності відбулося засідання дебат-клубу з теми «Енергозберігаючі лапми: панацея чи екологічна бомба», під керівництвом Под'ячева О.В. та Кириченко І.І.
Для роздумів: В даний час в усьому світі відбувається скорочення випуску ламп розжарювання і поступовий перехід на енергозберігаючі джерела світла. Промисловість дає споживачеві енергозберігаючі лампи різноманітних конструкцій, але ми поки не поспішаємо відмовлятися від улюблених нам, нехай і неекономічних, джерел світла. У багатьох покупців виникає питання: наскільки безпечні такі лампи для здоров'я людини? Не багато виробників нових ламп можуть переконливо відповісти на таке важливе для нас питання. А значить наше занепокоєння не позбавлене підстави.
Як ми пам'ятаємо, в 2009 році Державною Думою був прийнятий закон, згідно з яким у Росії було розпочато поступове скорочення використання ламп розжарювання.
За дві тисячі чотирнадцятого року має бути повністю припинено виробництво ламп розжарювання та заборонено їх продаж. Виходить, що в питанні переходу на енергозберігаючі джерела світла наша країна йде в ногу з усім світом.
В Європі такий перехід іде з 2009 року і продовжує здійснюватися в усіх європейських країнах. Вже до 2016 року Європа повинна повністю відмовитися від звичайних ламп розжарювання. У США та Австралії також діють проекти з переходу на енергозберігаючі джерела світла. А ось Японія вже більше трьох десятиліть використовують для освітлення газорозрядні (люмінесцентні) енергозберігаючі лампи малої потужності.
Плюси нових технологій

  1. Люмінесцентні і світлодіодні джерела світла, які замінять лампи розжарювання можуть заощадити до 80 % електроенергії, крім цього вони більш рівномірно розподіляють світло, їм не страшні і перепади напруги в мережі.
  2. Не дивлячись на високу собівартість енергозберігаючих ламп, їх вартість дуже швидко окупиться , причому не тільки за рахунок економії електроенергії, але і за рахунок того , що термін експлуатації нових ламп набагато довше, ніж у ламп розжарювання.

Мінуси нових технологій
Тут можна виділити два істотних недоліки:

  1. В склад деяких ламп входить ртуть.
  2. Всі енергозберігаючі лампи дають ультрафіолетове випромінювання під час роботи, яке може негативно позначитися на здоров'ї людини.

Ртуть в енергозберігаючих джерел світла. Ртуті у таких лампах міститься небагато, десь приблизно 100 разів менше, ніж в медичному термометрі. Але навіть така кількість ртуті може викликати проблеми зі здоров'ям. Отруйні пари ртуті можуть стати причиною тяжкого ураження печінки, нирок, травної і нервової системи. Під час роботи ламп ртуть, що входить до їх складу, не небезпечна, а от утилізація таких джерел світла достатньо серйозна проблема. Лампу, що вийшла з ладу,  не можна викидати в сміття. Таку лампу необхідно доставити в спеціалізований пункт утилізації. Дуже серйозно ускладнюється ситуація, якщо лампа розбилася. У такому разі пари ртуті стають небезпечними для всього живого. Необхідно в терміновому порядку вивести з приміщення людей і домашніх тварин.
Що робити, якщо енергозберігаюча лампа розбилася. Кульки ртуті, розкотились в приміщенні не можна збирати пилососом або віником, інакше відро для сміття і пилосос теж стануть джерелами випаровування ртуті.
Необхідно надіти гумові рукавички і зібрати ртуть ватним диском, змоченим в розчині марганцівки, в щільний пакет. Після зняти рукавички і покласти їх в той же пакет. Пакет герметично зав'язати і віднести в пункт утилізації ртутних ламп.
Потім приміщення слід ретельно провітрити , а місце, де лампа розбилася, вимити розчином марганцівки.
Енергозберігаюча лампа, як джерело ультрафіолету. У 2012 році команда дослідників Університету Стоні Брук опублікувала в науковому журналі « Фотохімія і фотобиология» результати досліджень впливу енергозберігаючих ламп на здоров'я людини. Звіт досліджень вразив усіх: виявилося , що всі моделі таких ламп випромінюють підвищену кількість ультрафіолету, який може викликати рак шкіри і ряд інших онкологічних захворювань. Але це не єдине наукове дослідження на цю тему.
SCENIHR (Науковий комітет з новим ризикам для здоров'я) представив Єврокомісії доповідь, де також було зазначено про небезпеки ультрафіолетового випромінювання енергозберігаючих джерел світла, про негативну дію присутньому у люмінесцентних ламп у вигляді мерехтіння світла (осциляції).
Щоб знизити шкідливий вплив енергозберігаючих джерел світла необхідно розташовувати їх так, щоб вони знаходилися на відстані не менше 50 см від тіла людини.
Особливо обережно потрібно поводитися з такими лампами людям з підвищеною чутливістю до ультрафіолету. Для захисту від їх шкідливого впливу потрібно закривати лампи скляним ковпаком і намагатися розташовувати їх так, щоб потік світла був направлений в стелю, а кімната висвітлювалася відбитим світлом.
Люмінесцентні та світлодіодні енергозберігаючі лампи порівняння. Ці два види енергозберігаючих ламп в даний час використовуються в побутових приміщеннях. Ті й інші мають як переваги, так і свої недоліки.
Плюси світлодіодів

  1. Більш екологічними вважаються світлодіодні джерела світла. Вони не містять ртуті, тому не вимагають спеціальних умов утилізації. Володіючи довгим терміном служби, світлодіодні лампи вважаються « вічними».
  2. Під час роботи світлодіод практично не нагрівається, тому пожежонебезпека в приміщенні залишається низькою.
  3. Світлодіодні лампи володіють високою надійністю, механічною міцністю, стійкістю до вібрацій і перепадів напруги.
  4. Такі лампи дають рівний світловий потік, тому від них не втомлюються очі.

Мінус світлодіодних ламп
Єдиний мінус такої лампи – це висока ціна.
Якщо порівнювати люмінесцентні лампи зі світлодіодними, то єдиним плюсом люмінесцентних ламп буде більш низька ціна.
Мінуси люмінесцентних ламп

  1. містять ртуть;
  2. мають більш короткий термін служби;
  3. при зниженні номінальної напруги в мережі всього на 10% не запалюються ;
  4. постійне мерехтіння світла викликає втому очей;
  5. під час роботи така лампа видає підвищений шум;
  6. до закінчення строку служби лампи світловий потік від неї істотно знижується;
  7. при зниженні температури в приміщеннях люмінесцентні лампи можуть згасати чи не запалюватися, а при підвищеній температурі може знижуватися рівень освітлення.

Якщо підвести підсумок, то серед енергозберігаючих ламп найбільш безпечними і екологічними будуть світлодіодні лампи. А щоб вони не чинили шкідливого впливу на здоров'я людини, необхідно розташовувати їх якомога далі від людей і закривати скляними плафонами.

Переглядів: 720 | Додав: Тatyana | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 luydmila  
0
smile prof

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Форма входу

Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі сайту
Управління освіти і науки Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області
ЗДО № 1 "Калинка"
ЗДО № 4 "Марите"
ЗДО № 5 "Джерельце"
ЗДО № 6 "Крунк"
ЗДО № 8 "Теремок"

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сайт ДНЗ "Центр розвитку дитини" © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz