. 2 лютого - День бабака - 2 Лютого 2016 - "Центр розвитку дитини" м. Славутич
"Центр розвитку дитини" м.Славутича
Вівторок, 07.05.2024, 21:15
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Тримаємо зв'язок
Електронна скринька:
crd2003@ukr.net
Контактні телефони:
(04579)2-83-44 – директор
(04579)2-82-85– вихователь-методист
(04579)2-83-36 – медичний кабінет
Адреса сайту: slavcrd.at.ua

Web-методкабінет


Головна » 2016 » Лютий » 2 » 2 лютого - День бабака
13:13
2 лютого - День бабака

Сьогодні єдиний день у році, повноправним господарем якого є бабак. Але найцікавіше, що не за якісь там особливі заслуги, а просто тому, що так історично склалося і, що саме 2 лютого — День бабака. Бабака звуть Філ. Живе він у Пенсільванії. І його робота полягає в тому, щоб відкинути тінь. Ось така нелегка доля у простого американського гризуна. Головний американський чотириногий метеоролог Філ живе у власних апартаментах — спеціальному окремому будиночку — в Панксатоні. Місто налічує всього 6 тис. жителів, проте його слава «столиці весни» гримить на все Штати. Прогнози чотириногого оракула збуваються менш ніж у половині випадків, але в США це в будь-якому разі відмінний привід розвіятися: День бабака став справжнім національним святом на зразок нашої Масляної і незмінно супроводжується вуличними млинцями, конкурсами і танцями. Але апофеозом свята, зрозуміло, стане виповзання розбудженого від зимової сплячки Філа з його нори. Будити метеоролога для його «хвилини слави» будуть почесні члени Клубу бабака у традиційних фраках і циліндрах. День бабака, завезений в Америку німецькими переселенцями, святкується з 1887 р. Традиція сягає корінням до німецьких обрядів. Правда, в них брав участь не бабак, а борсук, і за поведінкою тварин стежили не в лютому, а в березні. Звичай був імпортований переселенцями в США. До середини 80-х років XIX століття День бабака був тільки прикметою, але 2 лютого 1886-го в містечку Панксатоні в штаті Пенсільванія в місцевій газеті з’явилася жартівлива замітка: «Сьогодні День бабака, і, згідно з даними, отриманими нашими кореспондентами, звірок не побачив свою тінь. Значить, скоро настане весна». У статті також було вказано найкраще місце, де бабак найточніше пророкує погоду, — Індича гірка на околиці міста. У наступному році 2 лютого там зібрався цілий натовп місцевих жителів, бажаючих дізнатися прогноз погоди. Потім редактор міських новин Клаймер Фріс, знову ж жартома, оголосив про створення панксатонського Клубу бабака. На початку 1888 року для бабака побудували будиночок на Індичій гірці. В Україні зараз «діють» два бабаки-"метеорологи" — слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В.Каразина в с. Гайдари, Харківщина) і галицький Мишко (з 2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі).
Напевно, просто всім нам хочеться у щось вірити. Ось і віримо ми сонному бабаку, який дарує нам надію на якнайшвидшу весну. А, адже, крути-ні крути, весна завжди приходить у свій час, треба лише трохи почекати і вона вже витатиме в повітрі! 

У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу всіх любителів цих народних традицій. Бажаємо всім нам гарної погоди, гарного настрою і доброго здоров’я! З Днем бабака!

Переглядів: 564 | Додав: Тatyana | Теги: Цікавинки із торбинки | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 6
6 Ludmila  
1
tired

3 штв  
1
wink

4 Тatyana  
0
wink

2 Ирина  
1

5 Тatyana  
0
wink

1 Тatyana  
0
Коріння традиції визначення погоди за поведінкою тварин притаманне культурам багатьох народів світу. Схожі традиції на День бабака в Європі сягають сивої давнини. Так, ще в Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака. Древні римляни будували свій метеорологічний прогноз на поведінці розбудженого їжака, який бачив чи не бачив свою тінь і відповідно реагував. У Німеччині роль їжака відігравав борсук.
Вихідці з Німеччини завезли цю традицію до США (зокрема, до штату Пенсильванія). Але роль "головного метеоролога" в Америці перейшла до бабака, бо їжаки та борсуки там не дуже поширені.
Римський звичай визначати майбутню погоду на початку лютого також перейшов у християнські традиції, адже 2 лютого за Григоріанським календарем святкують Стрітення Господнє. Саме тоді західноєвропейці святкують Candlemas — «День свічок». Згідно з прикметою, якщо 2 лютого погода була ясною і сонячною, друга половина зими буде холодною. Цього дня освячені в церкві свічки роздавали людям, щоби ті захищалися від зими. До речі, християни східного обряду того ж календарного дня, але за старим стилем (тобто на Стрітення) теж святять свічки.



Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Форма входу

Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Друзі сайту
Управління освіти і науки Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області
ЗДО № 1 "Калинка"
ЗДО № 4 "Марите"
ЗДО № 5 "Джерельце"
ЗДО № 6 "Крунк"
ЗДО № 8 "Теремок"

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сайт ДНЗ "Центр розвитку дитини" © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz